ISO 22000 / HACCP – Certifikacija sustava upravljanja sigurnošću hrane

ISO 22000 / HACCP – Certifikacija sustava upravljanja sigurnošću hrane

ISO 22000 je sustav upravljanja implementiran radi određivanja sadašnjih i potencijalnih opasnosti u lancu opskrbe hranom, da bi kontrolirao ove opasnosti određivanjem implementacije, praćenja prevencija, procjene i analize rezultata, stalnog unapređivanja aplikacije.

U današnje vrijeme sigurnost hrane je predmet koji se tiče cijelog svijeta. Zarazne bolesti koje se šire kroz hranu nemaju posljedice samo na ljudske živote nego imaju i mnogo razornih posljedica na ekonomije organizacija i zemalja. Svake godine, stotine ljudi se zarazi bolestima preko trovanja hranom u svijetu i tvrtke koje proizvode hranu daju neizmjernu štetu njihovom ugledu plaćanjem za štete.

Sustav upravljanja sigurnošću hrane ISO 22000 / HACCP

Garantiranje kvalitete i sigurnost hrane neizbježna je nužnost za kontinuitet svih organizacija „Od polja do stola“ u hranidbenom lancu. Zbog ovog razloga upravljanje rizikom postaje obveza za sve organizacije kao što su restorani, ugostiteljske organizacije, organizacije koje se bave pakiranjem, proizvođači opreme i kemijskih proizvoda koji se odnose na proizvodnju hrane i sličnih aktivnosti, uslužne organizacije za suzbijanje štetočina, čišćenje, transport i logistiku i za sve organizacije koje žele očuvati svoju poziciju.

Posrednici i konačni potrošači preferiraju pouzdane organizacije koje mogu pružiti potrebnu garanciju. Za dobivanje ovog povjerenja, organizacije trebaju dokazati da imaju sustav upravljanja sigurnošću hrane koji pokriva sve procese i učinkovito se primjenjuje.

ISO 22000 vrijedi za sve organizacije u globalnom lancu opskrbe hrane i međunarodni je standard. ISO 22000 pruža infrastrukturu o temi o dosljednosti prema međunarodnim standardima i pokriva većinu zahtjeva sadašnjih standarda sigurnosti hrane. Struktura ISO 22000 je u skladu s klauzulama ISO 9001 i ISO 14001 sustava upravljanja.

Prednosti Sustava upravljanja sigurnošću hrane (ISO 22000 / HACCP):

  • Daje potrošačima dojam povjerenja u vezi s proizvodima koji su higijenski i sigurno proizvedeni,
  • Pokazuje da su sve potrebne mjere poduzete tijekom proizvodnje hrane,
  • Preferira pristup sustava umjesto pristup proizvoda,
  • Pruža izvornu optimizaciju tijekom lanca opskrbe hranom,
  • Osigurava izradu analize rizika za sve kontrolne mjere opreza,
  • Poboljšava kvalitetu proizvoda, povećava pouzdanje u proizvod, smanjuje rizik od proizvodnje i prodaje nesigurnih proizvoda,
  • Osigurava sigurnu proizvodnju hrane i prijevoz do potrošača sprečavanjem mogućih opasnosti,
  • Pruža prijelaz proizvoda sa kontrole kvalitete na preventivno osiguranje kvalitete,
  • Pruža smanjene pritužbi klijenta i na taj način štedi vrijeme i troškove,
  • Potencijalne opasnosti u proizvodnji i proizvodima mogu se saznati i vrlo rano ukloniti,
  • Smanjuje troškove zbog gubitka i vraćanja novca,
  • Pomaže poboljšati bolji odnos sa zakonskim vlastima oko sigurnosti hrane.