29ruj 2022

Kako ISO sustavi mogu učiniti Vaše poslovanje otpornijim na katastrofe?

Kako ISO sustavi mogu učiniti Vaše poslovanje otpornijim na katastrofe?

Kriza je uvijek neočekivana, ali to ne znači da i Vaš odgovor na nju mora biti jednako iznenađujući. Redovitom procjenom opasnosti i rizika za Vaše poslovanje, njegove proizvode i usluge, možete oblikovati čvrste planove o tome što učiniti ako se dogodi ono najgore.

ISO sustavi su po svojoj prirodi usmjereni na procese i procedure. To znači da Vas potiču da potražite rizike, procijenite ih i napišete sažete planove za njihovo ublažavanje ili uklanjanje.

U hitnim kriznim situacijama, sustavi poput ISO 9001, ISO 22301, ISO 27001  i ISO 45001  posebno su dobri saveznici koje bi trebalo imati svako poduzeće.

Kako ISO 9001 pomaže u krizi?

Sustav upravljanja kvalitetom ISO 9001 potiče organizaciju i stvaranje uređene strukture. Da biste bili usklađeni sa zahtjevima ovog ISO sustava, morate biti svjesni svih procesa koje Vaša tvrtka mora održavati kako bi proizvela proizvode i usluge nepromjenjive kvalitete. To također znači da ste stekli razumijevanje o tome što bi moglo utjecati na Vašu sposobnost da ih isporučite. Nakon što postanete svjesni rizika, možete raditi na njihovom smanjenju ili potpunom uklanjanju. Primjerice, možete imati popis alternativnih odobrenih dobavljača, ili rezervne izvore energije.

Održavanje poslovanja u kriznim situacijama pomoću ISO 22301

Upravljanje kontinuitetom poslovanja možda je najveći saveznik u području zaštite poslovanja. Njegov cijeli razlog postojanja je omogućiti organizacijama da uvedu procedure koje omogućuju siguran i nesmetan nastavak uobičajenih poslovnih aktivnosti. Osim što Vam pomaže identificirati prijetnje, ovaj ISO sustav također Vas potiče da budete proaktivni u svojim radnjama i planirate što učiniti kako biste održali kritične poslovne prakse. Stvaranjem detaljnih planova i njihovim testiranjem u različitim scenarijima, možete pomoći smanjiti vrijeme prekida rada i poboljšati vrijeme oporavka Vašeg poslovanja.

Upravljanje kriznim situacijama za podatke pomoću ISO 27001

Sigurnost podataka također može biti ugrožena vanjskim čimbenicima. Primjerice, poplava bi mogla oštetiti Vašu tehnologiju. Ako je osoblje prisiljeno raditi na daljinu, moglo bi iznenada zatrebati pristupit osjetljivijim informacijama izvan ureda, što bi ih moglo ugroziti. Postoje i rizici poput vandalizma ili krađe. Kako biste zaštitili svoje podatke, ISO 27001 potiče Vas da osigurate svoje podatke i uzmete u obzir rizike kao što su požar, poplava i krađa kako bi podaci uvijek bili sigurni i pohranjeni.

Zaštitite svoju radnu snagu pomoću ISO 45001

Ako dođe do krize, uspostava ispravnih politika i procedura za zdravlje i sigurnost na radu pomoći će Vam da Vaše osoblje bude zdravo i sigurno. Kako bi bili usklađeni s zahtjevima norme ISO 45001, morate identificirati opasnosti i rizike za svoje osoblje tijekom rada. Ovaj ISO sustav također zahtijeva planove pripreme za hitne slučajeve. Osim izrade planova, ovaj ISO sustav također naglašava važnost testiranja istih, što bi moglo biti ključno ako se katastrofa stvarno dogodi. To će biti od velike koristi jer ćete tada znati da su Vaši postupci za hitne slučajeve primjereni svrsi.

Želite li zaštititi i svoju tvrtku od brojnih potencijalnih rizika?

Nazovite nas na +385 (0)99 505 24 36 ili pošaljite upit putem maila i osigurajte svojem poslovanju siguran i stabilan razvoj.