11srp 2022

Podizanje razine zaštite protiv Cyber napada

Podizanje razine zaštite protiv Cyber napada

Cyber napadi su skupa, razorna i rastuća prijetnja organizacijama, vladama i društvu općenito. Srećom, postoje razni ISO standardi koji pomažu u predviđanju i sprječavanju sličnih napada.

Razvijanjem digitalnih tehnologija, raste i broj vrsta Cyber napada koji su sve sofisticiraniji i uzrokuju sve ozbiljnije posljedice. Cyber napadi mogu se razlikovati od hakiranja sustava i društvenih medija, phishing napada, zlonamjernih softvera uključujući ransomware, krađe identiteta i napada uskraćivanjem usluge. Takvi napadi uzrokuju osobne i financijske štete i razaranja od kojih se teško oporavljaju i oni najveći u poslovnom svijetu.

Prema McAfeeju, softverskoj tvrtki za računalnu sigurnosti, trošak Cyber napada je u porastu te je u 2020. godini iznosio oko 1 trilijun dolara. Pandemija COVID-19 je također pogodovala rastu i razvoju Cyber napada budući da se veliki dio poslovanja u zadnjih dvije godine preselio u online svijet.

RJEŠENJA I KONTROLE

Međunarodni standardi pružaju rješenja, omogućujući organizacijama da uspostave okvire i sustave za procjenu i upravljanje situacijom i mogućim incidentima. Prvi korak u borbi protiv kibernetičkog kriminala je poznavanje rizika s kojim se organizacija suočava a zatim odlučivanje o kontrolama koje se primjenjuju za ublažavanje rizika.

Biti spreman je najbolji savjet kod Cyber napada jer se mogu dogoditi bilo kada i bilo gdje, a nikada se ne mogu predvidjeti. Kako bi organizacije bile što spremnije, postoje standardi poput standarda za upravljanje kontinuitetom poslovanja ISO 22301 koji uvelike pomaže organizacijama u potencijalnim Cyber napadima te ISO 27001 standarda za upravljanje informacijskom sigurnosti koji je ažuriran sa svim sigurnosnim kontrolama koje prate razvoj tehnologije, zakona i praksi u informatičkom svijetu poslovanja.

Više o sustavima upravljanja informacijskom sigurnosti i kontinuitetom poslovanja prema ISO 22301 i ISO 27001 standardima pročitajte na https://universal-adria.hr/usluge/iso-27001/, https://universal-adria.hr/usluge/iso-22301-bcm/ ili nas kontaktirajte putem naših službenih kontakata.